Πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν η αλήθεια είναι προτιμότερη από το ψέμα και το αντίστροφο. Νομίζουμε ότι με το να κρύψουμε κάτι κάνουμε τον άλλο ευτυχισμένο, απαλλάσσοντας τον από περαιτέρω σκοτούρες. Είναι έτσι όμως; Για να το αναλύσουμε λιγάκι παραπάνω…..

Βάση ορισμού ειλικρινής είναι κάποιος που λέει την αλήθεια χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες που θα προκύψουν. Ας παραδεχτούμε όμως ότι οι περισσότεροι από εμάς λέμε σχεδόν συνέχεια ψέματα είτε για να καλύψουμε είτε για να ‘’σώσουμε’’ μία κατάσταση. Μάθετε όμως φίλοι μου πως με το ψέμα περισσότερο κουκουλώνουμε παρά διαλευκάνουμε μία κατάσταση/ υπόθεση. Επίσης, εσείς που υποστηρίζετε το ψέμα αντέχετε να κοροϊδεύετε, να εκμεταλλεύεστε και γενικότερα να ζείτε με το βάρος ότι με τη δική σας στάση ο αποδέκτης καταλήγει να ζει σε μία ουτοπία που εσείς βοηθήσατε στην οικοδόμησή της; Αν το αντέχετε και το συνεχίζετε, τότε μάλλον κάτι άλλο δεν πάει καλά!!!

Στον αντίποδα λοιπόν του θέματος αυτού είμαστε και εμείς οι ειλικρινείς. Εμείς που δεν κολλάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και εμείς που με τη σκληρή όπως ονομάζεται αλήθεια, φέρνουμε το ‘’θύμα’’ στο φως, στη συνειδητοποίηση, στην εκλογίκευση. Γινόμαστε αντιπαθητικοί το ξέρω ακριβώς γιατί έχουμε πυγμή, είμαστε δυναμικοί και θαρραλέοι , τασσόμενοι υπέρ του σωστού. Δεν φοβόμαστε να πούμε στον άλλο τα πράγματα ως έχουν, όντας παράλληλα ετοιμοπόλεμοι να τον στηρίξουμε. Με λίγα λόγια, δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά των άλλων, αλλά φροντίζουμε να τους αφυπνίσουμε από το λήθαργο, στον οποίο κάποιοι εσκεμμένα τους υπέβαλλαν. Θα μου πείτε βέβαια μα ποιος ορίζει το πιο είναι το σωστό. Πάντως σίγουρα δεν είναι η κοροϊδία…

Με το να είσαι ειλικρινής, προστατεύεις τόσο τους ανθρώπους γύρω σου όσο και τον ίδιο σου τον εαυτό, εφόσον εσύ είσαι η πηγή που επηρεάζει και ‘’καθοδηγεί’’ το κοντινό σου περιβάλλον. Νιώθεις ανακούφιση και ένα αίσθημα πληρότητας , ακριβώς γιατί δεν βασανίζεσαι με διλλήματα και έχεις το κεφάλι σου ήσυχο που λέμε. Μπορεί να ανησυχήσεις λίγο για το αν όντως έπραξες το σωστό και να μπεις στην παγίδα του ότι μετάνιωσες , όμως η αλήθεια είναι αλήθεια και πιστέψτε με θα ήταν πολύ χειρότερο να αποκαλυφθεί το οτιδήποτε εκ των υστέρων, καθώς θα είχαμε παράπλευρες απώλειες .

Συνοψίζοντας, το να είσαι ειλικρινής είναι προσόν και θέμα αξιοπρέπειας. Ειλικρίνεια σημαίνει θετική επιρροή και εκτίμηση από το σύνολο που βλέπει στα μάτια σου την αλήθεια και την καθαρότητα. Πολλοί θα σε μισήσουν μα, στην πορεία ακόμα περισσότεροι θα σε αγαπήσουν ακριβώς επειδή είσαι ο εαυτός σου. Το ψέμα είναι συνώνυμο της προδοσίας και της διπροσωπίας. Γι΄αυτό να λέτε την αλήθεια όσο και αν πονάει ή πληγώνει. Και να τη λέτε πάντα με τις καλύτερες προθέσεις, γιατί αν γίνει το αντίθετο, τότε θα είναι χειρότερη από το ψέμα. Είναι δύσκολο έργο αλλά τι να το κάνεις το να είσαι αρεστός επειδή λες ψέματα και όχι επειδή είσαι ένα ειλικρινές άτομο με δυνατή και τολμηρή προσωπικότητα; Σκέψου καλά λοιπόν πριν μιλήσεις γιατί καμιά φορά τα λόγια βγαίνουν πριν τη σκέψη και τότε είναι αργά. Να θυμάσαι ότι οι περισσότεροι δεν λένε μόνο παραμύθια για να κοιμίσουν αλλά και για να καθοδηγήσουν με κάποιο τρόπο. Θέλεις να είσαι ένας από αυτούς; Αν όχι τότε συνέχιζε να υποστηρίζεις, αυτό που αργά η γρήγορα θα φέρει την ευτυχία….

 

Προτεινόμενο τραγούδι: