Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…
Χειμώνα καλοκαίρι η ίδια ιστορία. Δυστυχήματα, ατυχήματα και παραβάσεις του ΚΟΚ δίνουν και παίρνουν. Και όλα αυτά γιατί; Κάνουμε κάτι εμείς λάθος, φταίει ο πίσω ή ο μπροστά μας ή μήπως ο πεζός;
Θα μου πει κανείς γιατί συνδέεις την παιδεία με την οδήγηση; Γιατί πολύ απλά ο τρόπος που οδηγούμε και συμπεριφερόμαστε στον δρόμο, αντανακλά αυτόματα δικά μας στοιχεία. Πιο αναλυτικά, θέμα παιδείας είναι να σταματήσεις στη διάβαση για να περάσουν οι πεζοί, πόσο μάλλον όταν βλέπεις κάποιον ηλικιωμένο ή κάποιον που να είναι φορτωμένος με οτιδήποτε. Θα περάσουν και θα σου πουν ευχαριστώ παρόλο που βάση ΚΟΚ εσύ είσαι υποχρεωμένος να σταματήσεις ανεξαιρέτως της ένδειξης του φωτεινού σηματοδότη. Θέμα παιδείας είναι να τηρείς τα φανάρια και να μην πετάγεσαι στον δρόμο, ενώ έχεις κόκκινο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις αν θα βάλεις τη δική σου ζωή σε κίνδυνο ή κάποιου άλλου, όπως συμβαίνει με την κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με την οδήγηση. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση μην λέτε ποτέ μπορώ είμαι καλά, καθώς δεν είναι θέμα διάθεσης, αλλά αντανακλαστικών και το πώς αυτό επηρεάζει τον εγκέφαλο μας και τις λειτουργίες του χωρίς να το καταλαβαίνουμε…
Συνεχίζοντας, θέμα παιδείας είναι επίσης να μην παρκάρετε σε εισόδους σπιτιών, σε ράμπες που είναι για ΑΜΕΑ, καθώς οι άνθρωποι μόνο από εκεί μπορούν να έχουν πρόσβαση ή ακόμα και πάνω στα πεζοδρόμια, τα οποία ο δήμος είχε την ευγενή καλοσύνη να φτιάξει για τους πεζούς και γενικότερα σε σημεία που να εμποδίζετε την πρόσβαση στα άτομα που την χρειάζονται. Αντίθετα σας έχω την λύση. Παρκάρετε σε ένα σημείο που να επιτρέπεται και πάρτε τα ποδαράκια σας, τα οποία δόξα το Θεό έχετε και περπατήστε μέχρι τον προορισμό σας. Αφήστε στην άκρη αυτή τη νοοτροπία του πρέπει να παρκάρω απέξω από τη δουλειά μου, επειδή με βολεύει. Αν απαγορεύεται όμως γιατί να το κάνετε;
Σημαντικό ζήτημα είναι η οδήγηση χωρίς δίπλωμα κυρίως από ανήλικους. Εσείς οι γονείς τόσο μυαλό έχετε να αφήνετε έναν ανήλικο να οδηγεί χωρίς να γνωρίζει, με την πολύ έξυπνη δικαιολογία ότι του μάθατε τα βασικά και άρα είναι εντάξει; Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει το παιδί σας φροντίστε να πάρει δίπλωμα και να προστατεύεται ανάλογα (ζώνη ή κράνος). Οι ανήλικοι όταν τους δοθεί τέτοια ελευθερία, δοκιμάζουν τα όρια τους και μπλέκονται σε ένα σωρό καταστάσεις, για να αποδείξουν ότι είναι άτρωτοι. Πόσοι πεζοί όμως χάθηκαν και πόσα τροχαία έγιναν με ανήλικους που έκαναν κόντρες ή ήταν υπό την επήρεια μέθης; Πολλά…
Κλείνοντας λοιπόν, στόχος μου είναι να σας ευαισθητοποιήσω και να μάθετε να είστε συνειδητοποιημένοι. Δεν λέω ότι όλοι είμαστε τέλειοι και αλάνθαστοι, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να μην τα επαναλαμβάνουμε. Η παιδεία εμπεριέχει αξίες όπως σεβασμό, αλληλεγγύη κλπ, τις οποίες τα παιδιά είναι καλό να παίρνουν από το σπίτι και οι γονείς από την πλευρά τους να μαθαίνουν και να εκσυγχρονίζονται, προκειμένου να δώσουν στα παιδιά τους τις σωστές βάσεις. Σκεφτείτε λίγο πριν ενεργήσετε, ζυγίστε πριν πράξετε και γενικώς καταλάβετε μερικοί ότι δεν είστε μόνοι σας σε αυτόν τον κόσμο για να ενεργείτε όπως θέλετε. Η κοινωνία αλλάζει μόνο αν πάρουμε απόφαση να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι…
(Προτεινόμενο video):