Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…

 

Τίποτα δεν μένει αμετάβλητο, πόσο μάλλον εμείς οι ίδιοι που μεσολαβεί η ανθρώπινη ανάπτυξη, η εξέλιξη, η δημιουργία… Μεγαλώνουμε και κάθε τι γύρω μας φαντάζει διαφορετικό ή βρίσκουμε λύσεις σε ζητήματα που σε μικρότερη ηλικία μας φαίνονταν γρίφοι. Η αλλαγή επιφέρει πάντα θετικά αποτελέσματα ή όχι; Για να το δούμε μαζί αυτό…

Αρχικά, όλα ξεκινούν από τη στιγμή που αποφασίζουμε να γίνουμε λίγο ″εγωιστές″ και να κοιτάξουμε περισσότερο τα θέλω, τις ανάγκες μας και το τι πραγματικά αποζητάμε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Μέχρι να γίνει όμως αυτό όλοι έχουμε κάποιους κύκλους στη ζωή μας, οι οποίοι ονομάζονται ανθρώπινες σχέσεις. Αυτές λοιπόν οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι πάντα ανθεκτικές στο χρόνο και στις όποιες μεταβολές επιφέρει. Θέλουν μόνο τις στιγμές, να περνάνε καλά και η διάθεση σου και ο χρόνος σου να εξαρτάται και από το τι θα κάνεις μαζί τους (πάντα με ελάχιστες εξαιρέσεις φυσικά). Κάποιοι μάλιστα ″απαιτούν″ να είσαι καλά, επειδή πολύ απλά είναι εκείνοι.

Στον αντίποδα, μπορεί τίποτα από όλα αυτά να μην ισχύει, απλά εσύ επειδή άλλαξες κάποια δεδομένα μέσα σου να μην θέλεις πλέον να συναναστρέφεσαι με τον κύκλο που κάποτε μοιράστηκες πολλά. Δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Υπάρχει όμως η επιθυμία να βρεις τι ταιριάζει πλέον σε εσένα και τις ανάγκες σου.

Στην πρώτη περίπτωση, η απώλεια είναι αρνητική γιατί καταλαβαίνεις ότι τόσο καιρό είχες ανθρώπους που να νοιάζονται σε τυπικό βαθμό θα έλεγα, καθώς δίνουν βαρύτητα στις ανάγκες τους και απλά χάνεστε μεταξύ σας, γιατί υπάρχουν κενά και από τις δύο πλευρές. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι θετική, γιατί θέλεις να κάνεις μία καινούργια αρχή λόγω του ότι μεγαλώνεις και οι συνθήκες και οι άνθρωποι γύρω σου αλλάζουν.

Έννοια πολύπλοκη λοιπόν η απώλεια. Από τη μία σε πικραίνει και από την άλλη σε ανακουφίζει, καθώς κάτι χάνεις και κάτι κερδίζεις. Μπορεί στην αρχή να μην το καταλάβεις, αλλά το πλήρωμα του χρόνου θα σου δείξει τα σημάδια. Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός και εσύ μέσα από αυτόν ο καλύτερος κριτής. Μεγαλώνεις και έχεις απώλειες. Συμφωνώ. Έχεις όμως νέα δεδομένα με τα οποία πορεύεσαι και συνεχίζεις…

(Προτεινόμενο τραγούδι):