Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, αποφάσισα να εστιάσω όχι μόνο στο ωραίο ροζ συννεφάκι της γυναίκας που ζει με ανέσεις και έχει στα πόδια της ότι ζητήσει, αλλά να μιλήσω για όλες τις γυναίκες όλου του κόσμου παράλληλα και με κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζαν ή αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Αρχικά λοιπόν, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της γυναίκας δεν ήταν οι ίδιες με αυτές της σημερινής. Και για να γίνω πιο σαφής, δεν υπήρχε η έννοια της ελευθερίας στο λεξιλόγιο της τότε εποχής. Οι γυναίκες βασανίστηκαν, κακοποιήθηκαν σωματικά και ψυχολογικά, τιμωρήθηκαν με ανήθικες πράξεις για ‘’παραδειγματισμό’’ και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που όλο αυτό οδήγησε και στο θάνατο που συμπεριλαμβάνει και την αυτοκτονία. Βίωσαν την αποκοπή από δικαιώματα και ανάγκες, στερούμενες τη μόρφωση, τον έρωτα και κάθε επιθυμία (ακόμα και στον επαγγελματικό τομέα) που εξέφραζε τα θέλω τους, καθώς η σωστή γυναίκα τότε έπρεπε να είναι μία κακόμοιρη νοικοκυροπούλα υποταγμένη στον άντρα και αφοσιωμένη στην οικογένεια. Και οι ανάγκες της; Μα ποιες ανάγκες; Μοναδική λύση επομένως στο φαινομενικό αυτό αδιέξοδο ήταν η εξέγερση, με σκοπό να κάνουν αισθητή την παρουσία και τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχουν στον κόσμο.

Μιλώντας και λίγο ιστορικά, μία από τις αφορμές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο ήταν στον τομέα της εργασίας και συγκεκριμένα στον Β ‘ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου οι άντρες έπρεπε να πολεμήσουν οπότε τα ηνία τα πήραν οι γυναίκες, αποδεικνύοντας τις δυνατότητες τους στο μέγιστο. Έπειτα και σταδιακά με πορείες διαμαρτυρίας και κινήσεις που σκοπό είχαν να ταράξουν τα νερά, βρεθήκαμε στο σήμερα…. Θα έλεγε κανείς πως η γυναίκα είναι πλέον ισότιμη με τον άντρα, έχει παντού πρόσβαση και το κυριότερο, έχει δικαιώματα. Αμ δεν είναι παντού έτσι. Ξέρετε σε πόσες χώρες και γειτονικές κιόλας εν έτη 2017 αρκετές γυναίκες πέφτουν θύματα σεξισμού, βιασμού και ενδοοικογενειακής βίας; Ξέρετε πόσες προκαταλήψεις και στερεότυπα κουβαλάμε ακόμα και σήμερα για το γυναικείο φύλο, με αποτέλεσμα να κάνουμε ρατσιστικά σχόλια και να υποτιμούμε το κάθε τι από την εμφάνιση μέχρι την προσωπικότητα και να ρίχνουμε το φταίξιμο στη γυναίκα για το κάθε τι που γίνεται; όπως π.χ. ‘’προκαλούσε πολύ για αυτό και ήταν επόμενο να τη βιάσουν κάποια στιγμή…..’’ Και το κυριότερο ότι τα δικαιώματα που γιορτάζουμε τα τελευταία χρόνια σε κάποιες χώρες είναι ανύπαρκτα, οπότε ο φαύλος κύκλος εξακολουθεί να αναγεννάτε!!!

Κλείνοντας, η γυναίκα σαν πλάσμα είναι μοναδικό όχι μόνο γιατί γεννά τη ζωή και συμβολίζει τη διαιώνιση, αλλά και επειδή διαθέτει αντοχή, δυναμισμό και πυγμή να πάει κόντρα στο κατεστημένο, γι΄αυτό άλλωστε έγιναν όλα αυτά στην πορεία μεταξύ παρελθόντος – παρόντος. Επίσης η γυναίκα είναι αυτή που είναι ικανή να κρατήσει ένα σπίτι και αυτή που θα αποδείξει στον σύζυγο της ότι παραμένει στήριγμα και στα εύκολα και στα δύσκολα και εκείνη που διαθέτει και μία δόση πονηριάς και τσαχπινιάς για να τον κάνει να την ποθεί, αδυνατώντας να κοιτάξει άλλη γυναίκα. Όλοι αυτοί είναι λόγοι και αφορμές για να αποδείξουμε ότι μπορούμε χρόνο με το χρόνο να διευρύνουμε τον κύκλο μας και να αγκαλιάσουμε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως φυλής, κοινωνικής τάξης και σεξουαλικού προσανατολισμού, ώστε να έχουμε όλες την ευκαιρία να αδράξουμε τη ζωή και να πούμε ΟΧΙ σε ότι δεν μας ταιριάζει και να αντισταθούμε σε ότι δεν θέλουμε να υπομένουμε. Ας καταλάβουμε επιτέλους πόσο ανεκτίμητος θησαυρός είμαστε, πόσα πολλά μπορούμε να κάνουμε και πως με συλλογικές δράσεις μπορούμε να καταφέρουμε σχεδόν τα πάντα!!!! Γυναίκα = Σεβασμός, αγάπη, φροντίδα. Χρόνια μας πολλά με ευχή ένα καλύτερο μέλλον για όλες τις γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη…..

Προτεινόμενο τραγούδι: