Γράφει η Τσακτίρα Κατερίνα…..

Ένας πολιτισμός με βάθος, διάρκεια, εξέλιξη… Με συνεχόμενη επιρροή σε άλλες χώρες και με συνεχή θαυμασμό ακόμα και από εμάς τους ίδιους. Πολιτισμός με σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο και με αναλλοίωτη την αίσθηση του χρόνου. Αυτός είναι ο ελληνικός πολιτισμός, ο δικός μας, που όπου και αν έχει σπείρει τα κομμάτια του, επικρατεί δέος, συγκίνηση και αμέριστο ενδιαφέρον.

Φέρνοντας το χθες στο σήμερα, δεν ξέρω αν πρέπει να νιώθω περήφανη για την κατάσταση που επικρατεί, καθώς παρατηρώ μία γενική αποκόλληση από βασικές γνώσεις της ιστορίας, των μνημείων, κομμάτια δηλαδή του έθνους μας, της ταυτότητας μας και του επαναστατικού φρονήματός μας, για να κατακτήσουμε όλα όσα έχουμε δεδομένα τη σήμερον ημέρα. Αυτό παρατηρείται και στην εκπαίδευση που ορισμένα σημαντικά μαθήματα, είτε μειώνονται, είτε εξαλείφονται και έτσι τα παιδιά αγνοούν ακόμα και τις βασικές εθνικές γιορτές: ειρωνεία και κατάντια ταυτόχρονα. Ο ελεγχόμενος πατριωτισμός αρχίζει και φθίνει και οι περισσότερες από τις αξίες εκφυλίζονται….

Ναι να έχουμε επιρροές από ξένους λαούς, ναι να συνυπάρχουμε και ναι να ανταλλάσουμε ιδέες, απόψεις, ναι να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες για να υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση. Γιατί όμως να μην προσπαθούμε και εμείς να προβάλουμε με καμάρι και με περηφάνια, το δικό μας πολιτισμό, τις δικές μας αξίες, τα δικά μας πιστεύω, τη δική μας θρησκεία κλπ.; Γιατί πρέπει να αλλάζουμε εμείς για να προσαρμοστούμε στην ίδια μας τη χώρα, αντί να διατηρούμε ζωντανά τα κομμάτια του πολιτισμού μας; Αφήνουμε να μας επηρεάζουν και να μας αποσπούν κομμάτια από σημαντικά ελληνικά ιστορικά μνημεία και αγάλματα και αντί να τα διεκδικήσουμε μένουμε παθητικοί αποδέκτες της όλης κατάστασης. Και αυτό δεν το λέω από οικονομικής πλευράς, επειδή κερδίζουν λεφτά σε επισκέψεις μουσείων, βλέποντας ελληνικά στοιχεία, αλλά για να είναι η κάθε κατασκευή και το κάθε κομμάτι στον τόπο του, στη ρίζα του εκεί που άνηκε πάρα πολλά χρόνια τώρα…

Στόχος μου εξ΄αρχής δεν είναι να εξιδανικεύσω την Ελλάδα, παρόλο που θα μπορούσα, επειδή είναι πατρίδα μου. Προσπαθώ να περάσω απλά το μήνυμα ότι πρέπει λίγο να ξυπνήσουμε και να καταλάβουμε πως η διαφορετικότητα ακόμα και στο πολιτισμικό κομμάτι, σημαίνει να μπορείς να ξεχωρίζεις και να αφήνεις το δικό σου στίγμα να διαχέεται με τα χρόνια, αντί να εξασθενεί με το πέρασμά τους. Ο πολιτισμός μας είμαστε εμείς και οτιδήποτε έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε ή και να προβάλλουμε. Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού. Ας μην καταλήξουμε εμείς οι ίδιοι με την αδράνειά μας να την υποβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο. Κρίσεις περνάμε και θα περνάμε. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και πέρα, για να μην αφήσουμε κανένα κράτος και κανένα σύστημα να υποβαθμίζουν τον πολιτισμό και τα ιδεώδη μας!!!

(Προτεινόμενο video):

Ζητάμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα! Αν και εσύ πιστεύεις στην επανένωση του μνημείου, εκφρασε το κάνοντας like στη σελίδα του Bring Them Back εδώ: https://goo.gl/GqCRa4 και δηλώνοντας το και στο site εδώ: https://goo.gl/AE16 Η συμμετοχή όλων μας είναι σημαντική και είναι η δύναμή μας!

Δημοσιεύτηκε από Αρχαία Ελλάς – Αncient Hellas στις Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017