Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…

Γυμναστική μπορεί να κάνει κανείς με πολλούς τρόπους , διάφορα είδη σε διάφορα μέρη. Μπορεί οι ασκήσεις να είναι δυναμικές μπορεί και όχι. Η γυμναστική όμως είναι μία κατηγορία από μόνη της, γιατί μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους που έχει και φυσικά να εκτοξεύσει την ψυχολογία και τη διάθεση του στα ύψη.

Από προσωπική εμπειρία, είναι σημαντικό η γυμναστική να γίνεται σε ένα περιβάλλον όπου το άτομο να νιώθει άνετα και να μπορεί να αποδώσει, γιατί αν ο χώρος δεν είναι φιλικός, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι αποκαρδιωτικά. Επίσης, είναι σημαντικό να μην νιώθεις ότι σε κρίνει κανένας για αυτό που είσαι, πόσο μάλλον οι γυμναστές, γιατί τότε ίσως σου κοπεί και το κίνητρο για να συνεχίσεις. Και επειδή το βίωσα σας λέω να βάλετε παρωπίδες και να μην ακούτε κανέναν, που στόχο έχει απλά να σας μειώσει και όχι να σας εμψυχώσει και να σας δείξει ποια σημεία πρέπει να βελτιώσετε.

Η γυμναστική είναι και μία μορφή ψυχοθεραπείας, γιατί ξεκινάς το πρόγραμμα σου, εκτονώνεσαι, αδειάζεις και νιώθεις πολύ καλύτερα από ότι πριν. Σαν να σου έφυγε ένα βάρος. Ο καλύτερος συνδυασμός είναι βέβαια να έχεις καλές σχέσεις με έναν γυμναστή (για όσες και όσους πηγαίνουν γυμναστήριο όπως εγώ), ώστε να μπορείς σε μία δύσκολη σου φάση να πεις το πρόβλημα σου και να μπορείς να αποδώσεις πολύ καλύτερα από ότι αν το κρατούσες μέσα σου. Και πιστέψτε με ότι θα νιώσετε αμέσως τη διαφορά.

Σημαντικός παράγοντας για να αποδώσετε όπως πρέπει, είναι να γνωρίζετε τα όρια του σώματος σας και να μην προσπαθείτε με υπερβολές να μοιάσετε σε κάποιον άλλον για να φτάσετε μία φαινομενική τελειότητα που μπορεί να μην σας ταιριάζει. Κάθε άνθρωπος και κάθε σώμα είναι διαφορετικό και χρίζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Αποδεχτείτε το και φροντίστε το όπως του αξίζει. Εγώ για παράδειγμα έχω καμπύλες και κυτταρίτιδα. Στην αρχή με ενοχλούσε. Το αποδέχτηκα όμως και ξέρω τα όρια μου και τις ανάγκες μου και είμαι σε ένα στάδιο που νιώθω πολύ καλύτερα από ότι πριν.

Κάντε την γυμναστική που σας εκφράζει και σας απελευθερώνει. Μπορεί να είναι pilates, TRX, kick boxing, κολύμβηση ή ακόμα και ασκήσεις στο γυμναστήριο. Κάνοντας αυτό που επιθυμείτε, έχετε και όρεξη να το επαναλαμβάνετε χωρίς να το βλέπετε σαν κούραση ή μία καταναγκαστική εργασία.

Υγεία: Ο σημαντικότερος παράγοντας για τον οποίο αξίζει να μπει η γυμναστική στη ζωή μας. Μπορεί να αφορά απώλεια κιλών, ενδυνάμωση στη μέση λόγω κάποιου προβλήματος ή ακόμα καλύτερα πρόληψη για μία όσο γίνεται ισορροπημένη ζωή. Βελτιώνονται οι αντοχές μας και έχουμε περισσότερη όρεξη και διάθεση για περαιτέρω δραστηριότητες.

Η ″κακιά″ συμβουλή αυτού του άρθρου: Φάτε και τα junk foods σας και μην περιορίζετε τον εαυτό σας. Αφιερώστε μία φορά την εβδομάδα να φάτε αυτό που εσείς θέλετε με ένα όριο φυσικά. Το ότι γυμνάζεστε δεν σημαίνει ότι πρέπει όλη σας η ζωή να είναι περιτριγυρισμένη από υγιεινά φαγητά και να μην κάνετε ποτέ αποκλείσεις. Τα χρειαζόμαστε όλα σε λογικά πλαίσια, για να είμαστε υγιείς, αλλά και καλά ψυχικά.

Συμπερασματικά λοιπόν, βλέπουμε πως το παν για να είμαστε καλά είναι η ψυχολογία μας και αυτό το πετυχαίνουμε και με τη γυμναστική, η οποία φυσικά έχει και σωματικά οφέλη. Πάνω από όλα ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι με ελαττώματα και αδυναμίες και πρέπει εμείς οι ίδιοι να γίνουμε φορείς αλλαγής για το δικό μας καλό. Σίγουρα η γυμναστική βοηθάει και σας προτρέπω να ξεκινήσετε, για να δείτε και να νιώσετε και εσείς τη διαφορά. Σας εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσετε!!!

(Προτεινόμενο video για να δείτε τη σημασία της ισορροπίας και πόσο εύκολο είναι από τις καταχρήσεις να οδηγηθούμε στην υπερβολή): https://youtu.be/qmPNdXHjLF0