Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…

 

Το παρελθόν, είναι γεγονότα, στιγμές, συναισθήματα, που στιγμάτισαν κατά κάποιο τρόπο τη ζωή μας και συνάμα μας άλλαξαν, είτε προς μία πιο θετική μας πλευρά, είτε προς κάτι σκληρό και απλησίαστο ή ακόμα και συνδυασμός αυτών. Λύση όμως δεν είναι η ανακύκλωση, αλλά να μείνει απλά ως μία ανάμνηση που καλώς ή κακώς έγινε και στο χέρι μας είναι να μην ξαναγίνει…

Το παρελθόν κάποιου δεν είναι απαραίτητο να του έχει αφήσει ωραίες αναμνήσεις. Ή ακόμα και να υπήρχαν, θα έχουν σίγουρα επισκιαστεί με τον πόνο και τη θλίψη που εκείνος ο άνθρωπος τους προκάλεσε. Και μη μου πει κανείς ότι πιστεύει όλους όσους χώρισαν πολιτισμένα, γιατί αυτό γίνεται μόνο εν κοινή συναινέσει, στο στάδιο δηλαδή που και οι δύο έχουν επιλέξει χωριστούς δρόμους, οπότε εκεί δεν μιλάμε για πόνο, αλλά για ανακούφιση. Πραγματικός πόνος και βαθύ απωθημένο είναι όταν για διάφορους λόγους δύο άτομα που αγαπιούνται πολύ αναγκάζονται να ζήσουν χωριστά και να ακολουθήσουν επειδή ‘’επιβάλλεται’’ χωριστούς δρόμους. Εδώ δεν παραδίδεται τίποτε άλλο από ένα άψυχο και μη δοτικό σώμα και πνεύμα.

Οι άνθρωποι αλλάζουν και οι άνθρωποι που τους γνωρίζουν στο παρόν βλέπουν έναν άνθρωπο φοβισμένο που δεν ξέρει αν αυτά που θα δώσει θα εκτιμηθούν, που δεν ξέρει αν αυτός ο άνθρωπος θα θέλει να τον ανακαλύψει και να ενδιαφερθεί πραγματικά και που δεν ξέρει αν σε μία δυσκολία θα είναι εκεί στήριγμα. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο από το να τολμήσει ξανά και να ανοίξει τα χαρτιά του ακόμα και με ρίσκο να χάσει.

Γιατί τελικά η αγάπη μοιάζει και λίγο με παιχνίδι τύχης: ποντάρεις και αν είναι γραφτό να γίνει θα γίνει ακόμα και με τίμημα τη μετέπειτα αποτυχία.

Το παρελθόν λοιπόν να το θυμάσαι και να γελάς όπως λέει και ο τίτλος του σημερινού μας άρθρου, γιατί πολύ απλά πρέπει να νιώθεις περήφανος που τόλμησες, άλλαξες και μπορείς ξανά να σταθείς στα πόδια σου και να ελπίζεις. Αλλάζω σημαίνει προχωράω μπροστά και βλέπω την προοπτική για αλλαγή, όσο φαινομενικά δύσκολο και να φαίνεται. Και θα δεις στην πορεία που τελικά ευχαριστείς το παρελθόν για όλα όσα σου πρόσφερε, για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, είτε από μόνος σου, είτε με τη βοήθεια του παρόντος, που μπορεί να γίνει και μέλλον!!!

(Προτεινόμενο τραγούδι):