Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε όνειρα, στόχους, φιλοδοξίες. Όλα σε μεγάλο βαθμό, πολύ γενικά και αόριστα. Τι κάνουμε όμως επί της ουσίας για να τα πετύχουμε αυτά; Μήπως χανόμαστε στη διαδρομή, χάνοντας εν τέλει την ουσία;

Λέμε πολλές φορές ότι θέλουμε να έχουμε υγεία και ευτυχία. Τι κάνουμε όμως συγκεκριμένα για να το πετύχουμε αυτό; Τι θεωρούμε ότι θα μας φέρει υγεία και ευτυχία και κατά πόσο το προσδοκούμε; Λέμε ότι θέλουμε να βρούμε δουλειά, να χάσουμε βάρος, να ξοδεύουμε πολλά λεφτά κ.α. Γενικοί στόχοι και γενικές προσδοκίες.

Γιατί όλα αυτά που έχουμε στο μυαλό μας να μην τα σπάσουμε σε μικρότερες ομάδες και ανάλογα με την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε; Τότε είναι που πραγματικά καταφέρνουμε πολλά και πιο ουσιαστικά τις επιθυμίες μας. Πρέπει στον αγώνα που λέγεται ζωή να τσαλακωθούμε και σε πολλά βασικά πράγματα που είναι πρωτίστως για το δικό μας καλό να βάζουμε μικρούς στόχους. Έτσι φτάνουμε και ολοκληρώνουμε τον κύκλο, ο οποίος μας οδηγεί στον πυρήνα που είναι ο γενικός στόχος. Έτσι, μένουμε προσηλωμένοι ξέρουμε τι θέλουμε και με μικρά βήματα, οδηγούμαστε στην επιτυχία. Είναι σαν τα μωρά που δεν γεννιούνται κατευθείαν με σκοπό να περπατήσουν, αλλά περνάνε από διάφορες φάσεις μέχρι να το κατορθώσουν.

Το βασικό μας όπλο πρέπει να είναι η υπομονή, γιατί ακόμα και στους μικρούς στόχους θα συναντήσουμε σκαμπανεβάσματα και πρέπει να φανούμε δυνατοί. Οι μεγάλοι στόχοι υποδηλώνουν ασάφεια και ότι μάλλον αυτό που σκεφτόμαστε να υλοποιήσουμε δεν το θέλουμε και τόσο πολύ. Η γενικότητα ενέχει και μία δόση αοριστίας θα λέγαμε αλλιώς. Γι’ αυτό και κανείς δεν νιώθει ότι καταφέρνει κάτι, γιατί ο στόχος είναι γενικός, αόριστος και μέχρι να επιτευχθεί δεν καρπώνεσαι κανένα όφελος και ακόμα και κάτι να έχεις πετύχει αν δεν ορίσεις το συγκεκριμένο και αν δεν πεις ″το πέτυχα″, πάλι θα απογοητευτείς και θα νιώσεις σαν να είσαι έρμαιο των αποφάσεων σου.

Φέρε εσύ στη ζωή σου την ευτυχία με μικρά και απλά βήματα –στόχους. Πετυχαίνουμε κάτι όταν το χωρίζουμε σε στάδια και ορίζουμε εμείς τιχρειάζεται για να φτάσουμε στον τελικό προορισμό. Μόνο τότε η διαδρομή θα έχειπραγματικά αξία.

(Προτεινόμενο τραγούδι): https://youtu.be/1G4isv_Fylg