Γράφει η Κατερίνα Τσακτσίρα…

 

Έρχεται λοιπόν η ημέρα του αγίου Βαλεντίνου που περιμένουν όλα τα ζευγάρια. Τούρτες, καρδούλες, λουλούδια, ρομαντική ατμόσφαιρα και όλα τα συναφή. Γιατί όμως γλυκά μου παιδιά τόση πρεμούρα και τόσος χαμός για μία μέρα; Τι έχει αυτή η μέρα που δεν έχουν οι υπόλοιπες;

Θα σας εξηγήσω λοιπόν πως βλέπω εγώ τα πράγματα που λαμβάνουν μέρος σε αυτή την ημέρα. Όλοι οι επιχειρηματίες προσπαθούν να βρουν πατήματα να βγάλουν χρήματα, εκμεταλλευόμενοι αυτή τη μέρα, γιατί ξέρουν ότι χιλιάδες ανυποψίαστοι καταναλωτές θα τρέξουν να αγοράσουν διάφορα μικρά μπιχλιμπιδάκια ή να κλείσουν τραπέζι σε ένα πολύ καλό εστιατόριο με το ανάλογο μενού.

Συμπληρωματικά και αν το δούμε και από την ιστορική του πλευρά, σύμφωνα με τον επικρατέστερο θρύλο, η ημέρα αυτή είναι η μέρα που πέθανε ο άγιος Βαλεντίνος, επειδή πάντρευε κρυφά ερωτευμένα ζευγάρια χριστιανών, τους βοηθούσε και ήταν ο προστάτης τους γενικότερα. Αυτό όμως για τον Χριστιανισμό ήταν παράνομο, οπότε φυλακίστηκε και πέθανε δια λιθοβολισμού. Έτσι, εν τέλει η ορθόδοξη εκκλησία ποτέ δεν το αποδέχτηκε, για αυτό και δεν υπάρχει στο εορτολόγιο, ενώ στην καθολική εκκλησία είναι μία απλή τοπική γιορτή.

Και αφού σας πληροφόρησα όσο πιο περιεκτικά μπορούσα, ας επανέλθουμε στην ουσία του πράγματος. Η απάντηση που δίνω εγώ για το ερώτημα που εξέθεσα πιο πάνω είναι ότι οι άνθρωποι μάλλον ψάχνουν την επιβεβαίωση μέσα από μία μέρα, αντί να δείχνουν καθημερινά και με απλές πράξεις στον άνθρωπο τους ότι τον νοιάζονται, τον εκτιμούν, τον αγαπούν και παραμένουν ερωτευμένοι (βέβαια πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις). Η αγάπη δεν είναι εκδήλωση μίας μέρας, αλλά καθημερινός αγώνας που μας δείχνει έναν άλλο κόσμο και μας κάνει να αλλάζουμε ακόμα και ας μην το καταλαβαίνουμε εμείς οι ίδιοι. Η αγάπη εμπεριέχει ρήματα όπως δείχνω, θέλω, νιώθω, αισθάνομαι, πονώ, συγχωρώ, υποχωρώ…

Να δείχνετε την αγάπη σας 365 μέρες το χρόνο και να ξέρετε ότι τα απλά πράγματα κάνουν τη διαφορά. Η αγάπη και ο έρωτας θέλουν μικρά αλλά ουσιαστικά βήματα για να έρθουν στην κορύφωση τους. Και αν το έτερον σας ήμισυ σας θέλει μόνο για τη βόλεψη, για τις ανέσεις και μόνο για ότι υλικά αγαθά του προσφέρετε, τότε λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι αγάπη αλλά εκμετάλλευση. Βρείτε τον άνθρωπο που θα σας αποδέχεται ολοκληρωτικά και θα μπορείτε να κάνετε μαζί του την κάθε μέρα γιορτή!!!

(Προτεινόμενο τραγούδι):